sâmbătă, 25 februarie 2023

Viorica Ela Caraman

 Literatura care ne desparte pe noi de noi

Ieri am trecut din nou după un an prin această oră.
Ora cinci și șapte minute.
Ora la care a început războiul lui Putin contra Ucrainei, dar inevitabil și contra propriului popor, determinând o restrictionare a vieții lui pe diverse planuri și cauzându-i un regim clinic de funcționare. Dar mai ales ora la care timpul începe să curgă numărând morți.
Aceasta este o carte extraordinară, care înmănunchează instantaneele războiului, sondând continuu moralitatea ca retorică salvatoare.
Scriitorul basarabean Dumitru Crudu care a rămas să locuiască și să scrie la Chișinău, după 20 de ani în care a studat și locuit la Brașov, este cel care și-a asumat expresiv reverberația războiului și în general a efectelor istoriei în perversiunea ei asupra destinelor umane individuale. Este scriitorul care ne supune unor disociații cognitive și senzoriale crunte pentru o reconstituire a noastră mai autentică și mai complexă, în măsură să ne înțelegem mai bine. Cartea aceasta, apărută la prestigioasa editură Humanitas, este obiectul care se interpune între noi și noi, între noi și suferințele noastre, pentru o tatonare a coerenței raționale a realității.
O carte dură, ca orice carte bună, în măsură să-ți producă mutații interioare și să se apropie de definiția esențială a artei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu