luni, 20 ianuarie 2014

Aliona GRATI recomandă 
 
Dumitru Crudu, Un american la Chişinău, Editura Casa de Pariuri Literare, 2013
Contrar titlului, romanul Un american la Chişinău este o construcţie narativă despre integrarea moldovenilor în câmpul cultural al României după deschiderea din anii ’90. Prezent totuşi în roman, americanul năstruşnic joacă rolul de referinţă literară la modul în care este percepută relaţia dintre civilizaţie şi barbarie în celebrul roman al lui Mark Twain Un yankeu la curtea regelui Arthur.
Asemănarea ţine şi de găselniţa compoziţională a teleportanţei naratorului într-un trecut trăit în regim real, asigurată de premisa rescrierii manuscrisului pierdut acum 20 de ani. Fracturile pe care le produce realitatea României în imaginarul inflamat de mituri naţionale al tânărului narator şi protagonist Anton modelează o scriitură a reacţiilor cărnii ciuruite de cioburile unei explozii. Caruselul presiunilor externe: atitudinile negative preconcepute, ciomăgelile, prigoanele, deplasările în regim de urgenţă de la o gazdă la alta, cu trenul, cu taxiul, pe jos sau tăbârcit de alţii, dezamăgirile în dragoste şi eşecurile sexuale nu-i mai lasă timp, ca să folosesc un cuvânt al lui Paul Goma, fugarisitului pentru contemplaţie şi sublimare, determinându-i comunicarea frustă, aşternută imediat pe foile de hârtie ţinute mereu prin preajmă.
Într-un sfârşit vom găsi explicaţie pentru dorinţa americanului de aventură şi de frizare a limitelor prin explorarea zonelor primejdioase. Martin era şi el poet.

Text aparut pe
http://artinfinit.md/cgblog/3693/296/Aliona-GRATI-recomanda-Dumitru-Crudu-Un-american-la-Chisinau-Editura-Casa-de-Pariuri-Literare-2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu